donderdag 5 januari 2012

Hoe ziet de werkdag van actrice Nathalie Meskens eruit?


Hoe ziet de werkdag van actrice Nathalie Meskens eruit?

Ten tijde van de eerste 100% Vlaamse telenovelle ‘David’ op VTM gaf Nathalie Meskens een interview over hoe haar werkdag eruit ziet.

Hoofdrolspelers van de telenovelle ‘David’ waren het acteurskoppel Nathalie Meskens (27) en Jeroen Van Dyck (29). Zij kozen niet, zoals de meeste acteurs, voor een artiestenstatuut, maar richtten als zelfstandigen hun eigen V.O.F op. “Jeroen en ik zijn zelfstandigen: we willen niet in slaap vallen in het systeem.”

Nathalie Meskens: “De opnames van 'David' lopen nog door tot mei 2010. Tot dan zullen mijn echtgenoot Jeroen en ik meer dan voltijds bezig zijn met de telenovelle. De wekker staat elke dag om 5.30 uur. Om 6.00 uur ’s morgens vertrekken we met de fiets naar het werk. Wij wonen in Antwerpen, de opnamestudio’s zijn in Lint. Dat is dus drie kwartier stevig doorfietsen. Maar zo blijven we in shape.”

Nathalie Meskens: “Om 7 uur zitten we in de schminkstoel, om 8 uur zijn we opnameklaar. Dan is het keihard doorwerken tot ’s avonds, met een lunchpauze van drie kwartier. Om 18 uur stipt zijn we verplicht te stoppen met werken: er worden geen overuren uitbetaald, dus we houden ons strikt aan de draaiuren. Daarna fietsen we naar huis, we doen nog snel even boodschappen en beginnen dan onze teksten te studeren voor de volgende dag. Daar zijn we toch nog zeker anderhalf uur mee bezig. Dan is het tijd om te gaan slapen, want ik wil zeker acht uur geslapen hebben voor ik weer aan de volgende werkdag begin.

Nathalie Meskens: “Als koppel in dezelfde serie spelen is voor mij absoluut een voordeel. Het blijft niet oppervlakkig, wij proberen altijd verder te gaan dan wat de scenarist geschreven heeft. In het weekend draaien we niet en proberen we onze gedachten te verzetten, maar dat is moeilijk. De gesprekken gaan automatisch toch altijd weer over ‘David’. Op zondagavond nemen we de teksten van de hele week door: dat is nodig, want met enkel de weekavonden zouden we nooit alles uit het hoofd kunnen leren.”

Nathalie Meskens: “De meeste acteurs krijgen voor een rol in een serie een contract van bepaalde duur. Wij hebben er echter voor gekozen om geen artiestenstatuut aan te vragen: we zijn zelfstandigen en factureren onze prestaties. Ik was het beu om als bediende zoveel belastingen te betalen: sommige jaren moest ik 6.000 euro neertellen voor de belastingsbrief. Jeroen en ik hebben daarom een V.O.F (Vennootschap onder firma) opgericht, een structuur te vergelijken met een bvba, maar waarbij je volledig aansprakelijk bent. Dat is voor ons geen probleem: als acteur moet je niet zwaar investeren in je zaak.”

Nathalie Meskens: “Het nadeel is natuurlijk dat je met ons statuut niet kan terugvallen op stempelgeld in tijden van werkloosheid. Maar wij zijn jong en creatief: we zorgen ervoor dat er altijd werk is. We willen niet in slaap vallen in het systeem. Jeroen en ik willen er volledig voor gaan, hard werken, ons eigen businessplan uittekenen. Wij zijn gewoon meer het ondernemende type. Wat onze lonen betreft, zijn we tevreden. Er zijn natuurlijk altijd productiehuizen die proberen acteurs onder de prijs te laten werken, maar het is aan de acteurs zelf om dat niet te accepteren. Tegenover talent staat altijd een prijs. Jeroen en ik hebben niet te klagen.”

Het cv van Nathalie Meskens

Geboortedatum: 21 april 1982
Opleiding: Toneelacademie Maastricht
Tv-werk: Hoofdrol in ‘Kaat & c’o, prinses Mathilde in ‘Wij van België’, gastrollen in ‘Kinderen van Dewindt’ en de jeugdfilms ‘Blinker’
Theater: Divers stukken in ’ t Arsenaal in Mechelen, eigen theatercollectief Norfolk
Zang: Nathalie Meskens treedt ook op als zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten