woensdag 6 juli 2011

Nathalie Meskens acteer debuut in Blinker jeugdfilm

Nathalie Meskens maakte haar acteer debuut in jeugdfilm Blinker.
Blinker is een Belgische familiefilm uit 1999 gebaseerd op het boek Blinker en de bakfietsbioscoop van Marc de Bel. De regie is van Filip Van Neyghem. De hoofdrollen zijn voor Joren Seldeslachts en Melissa Gorduyn. Tevens maakte Nathalie Meskens haar acteer debuut in Blinker. In 2000 kwam er het eerste vervolg Blinker en het Bagbag-juweel.
Blinker geniet samen met zijn vrienden Jonas, Mats en zijn hond Sadee van een zalige zomervakantie. Tijdens één van hun zwempartijtjes in de vijver van het kasteelpark raakt Blinker onder water verstrikt in een ketting.

Wanneer hij zich uit alle macht probeert te bevrijden, meent hij op de bodem een doodshoofd te zien. Eens op het droge vertelt Blinker opgewonden over een lijk op de bodem van de vijver, maar niemand gelooft hem.
Ondertussen is zijn vriendin, Nelle aangekomen in het dorp. Het dorpsfeest is in aantocht en de toneelrepetities zijn van start gegaan.

Ook besluit Blinker mee te doen aan een uitvinderwedstrijd. Maar wanneer de hond van Jonas en Sadee verdwijnen komt de herinnering van het doodshoofd terug in zijn hoofd en gaat samen met zijn vrienden op onderzoek.
Cast Blinker film
Acteur↓     Personage↓     Opmerkingen
Joren Seldeslachts     Blinker
Melissa Gorduyn     Nelle
Matthias Meersmans     Jonas
Saskia Aelen     Vicky
Benny Claessens     Mats
Warre Borgmans     Paps
Els Olaerts     Mams
Chris Lomme     Oma
Mieke Verheyden     Juffrouw Slick
Nathalie Meskens     Ellen
Kristof Verhassel     Red Vampire
Han Coucke     Red Vampire
Tim van Hoecke     Red Vampire
Luk D'Heu     Boswachter
Gerda Tilman     Barones
Eric Broeckx     Meester Alex
Benjamin Van Tourhout     Peter
Sjarel Branckaerts     Mijnheer Strepers
Marc de Bel     Uitbater spullenwinkeltje
Jelle Cleymans     Steef
Senne Dehandschutter     Frankie
Walter Van Roy     Oom
Edith Van De Schoor     Tante
Guy Bernaert     Burgemeester

Blinker: Familiefilm, Avonturenfilm, Jeugdfilm

1999 90 minuten, België
regisseur :    Filip Van Neyghem
Script :    Marc de Bel (boek)
acteur :   Joren Seldeslachts, Matthias Meersmans, Benny Claessens, Melissa Gorduyn, Saskia Aelen, Warre Borgmans, Els Olaerts, Chris Lomme, Mieke Verheyden, Nathalie Meskens, Kristof Verhassel, Han Coucke, Tim van Hoecke, Luc D'Heu, Gerda Tilman, Eric Broeckx, Benjamin Van Tourhout, Sjarel Branckaerts, Marc de Bel, Jelle Cleymans, Senne de Handschutter, Walter Van Roy
scenario :   Marc de Bel
producer : Antonino Lombardo, Rudy Van den Bossche, Martin Dewitte, Rein Boumans
camera :   Marijke Van Kets
componist : Luc Smets
montage :  Eric DeVos, Nico Leunen
schrijver :  Marc de Bel
Distributie     Cine3 en Jekino
Uitgebracht     1999
Genre     Familie
Lengte     90 minuten
Taal     Vlaams, Nederlands gesproken
Land     Vlag van België België
Vervolg     Blinker en het Bagbag-juweel

Een spannend avontuur naar het jeugdboek van Marc de Bel, die zelf het scenario schreef. Een leuk kassucces in België met de 15-jarige Seldeslachts in de hoofdrol als Blinker. Het begint allemaal tijdens de grote zomervakantie als het mooi weer is en Blinker met zijn boezemvrienden Jonas (Meersmans) en Mats (Claessens) aan het zwemmen is.
Hij meent dat er een lijk op de bodem van de vijver in het stadspark van Kruisem ligt, maar hij wordt niet geloofd. Als de hond van Jonas, Turbo, en Blinkers hond Sadee verdwijnen, besluit het trio dat er iets niet pluis is. Een ouderwetse film zonder al teveel opsmuk. Er werd tegelijkertijd een vervolg gedraaid Blinker en het Bagbag-juweel.

Samen met zijn vrienden Jonas en Mats en zijn onafscheidelijke hond Sadee, geniet Blinker van een zalige vakantie. Tijdens één van hun zwempartijtjes in de vijver geraakt Blinker verstrikt.

Hij probeert zichzelf los te rukken en meent op de bodem van de vijver... een doodshoofd te hebben gezien. Niemand gelooft hem. Maar Blinker weet wat hij gezien heeft en begint aan een speurtocht naar het ‘lijk’.
Spannend jongensavontuur in Vlaanderens meest succesvolle jeugdfilm.
Tegenwoordig zijn de Blinker films voornamelijk bekend vanwege het acteer debuut van Nathalie Meskens.

Nathalie Meskens had een rol in de films Blinker en het vervolg Blinker en het Bagbag-juweel.

Tevens nam Nathalie Meskens een naaktscène voor haar rekening in de film Blinker.
Tijdens het zonnebaden kwam Blinker langs gelopen. Nathalie Meskens, Els Olaerts en Chris Lomme zijn topless aan het zonnen, als Blinker langsloopt.

Als ze naakt opstaan zijn de blote borsten van Nathalie Meskens, Els Olaerts en Chris Lomme zichtbaar voordat ze hun badpakken, bikini en topjes aantrekken.

Bij Marcel Vanthilt in zijn Villa Vanthilt gaf Nathalie Meskens later nog eens uitleg over haar naaktscene in de film Blinker. Nathalie Meskens zei dat ze nog jong was, een puber, en moest op de eerste draaidag van de Blinker film al meteen naakt en de volgens haarzelf onvolgroeide borsten tonen aan het Vlaamse publiek.

Nathalie Meskens is niet de eerste bekende Vlaamse actrice die in haar eerste optreden bloot gaat, Lize Feryn in 'In Vlaamse Velden': "Meteen een naaktscène"

Voor haar eerste grote rol moest Lize Feryn net als Nathalie Meskens meteen uit de kleren en haar borsten tonen. "Dat was toch wel eng", vertelt ze. "Die opname was al gepland in de derde draaiweek. We kenden elkaar toen nog niet zo goed. Ik heb er met Jan (Matthys, de regisseur, red.) van tevoren veel over gepraat en hij ging heel subtiel te werk. Hij stelde me gerust: ‘Als je je ongemakkelijk voelt, dan stoppen we.’

De set wordt voor zo’n opname ook gesloten(een closed set is gebruikelijk voor naaktscènes, red.) maar er staat dan toch nog een man of zes rond je en in je achterhoofd weet je goed genoeg dat in de kamer ernaast iedereen staat mee te kijken op de monitor naar je naakte lichaam. Anderzijds: je weet dat iedereen professioneel met zijn werk bezig is."

Wat vonden je ouders ervan toen je het hen vertelde?
“Toen ik als foto model begon te werken, was de eerste eis van mijn moeder dat ze me nooit sexy naakt of topless op een billboard zou zien staan. En nu was het al prijs in mijn eerste rol op tv! Tetten!(lacht) Jan Matthys had mijn moeder wel gerustgesteld. ‘Ik heb zelf drie dochters, ik zou nooit willen dat een van hen verkeerd in beeld komt’, zei hij."

Chris Lomme en Nathalie Meskens topless in Blinker

Chris Lomme en Nathalie Meskens speelden in 1999 samen in de film Blinker, waarin ze beide topless te zien zijn. Ook Els Olaerts is op de foto's volledig met blote borsten te zien.


Met Code 37 is Nathalie Meskens dus niet aan haar filmdebuut toe. 'Als puber heb ik Ellen gespeeld in Blinker (1999) en Blinker en het Bagbag-juweel (2000). Ik vond dat toen fantastisch, maar dit wordt beslist nog iets helemaal anders.', aldus Nathalie Meskens.
1999, Nathalie Meskens: Vertolkt de rol van Ellen in de jeugdfilm ‘Blinker’, gebaseerd op het gelijknamige boek 'Blinker en de bakfietsbioscoop' van jeugdauteur Marc de Bel.
2000, Nathalie Meskens: Ook in de opvolger ‘Blinker en het Bagbag-juweel’ neemt Nathalie Meskens de rol van Ellen voor haar rekening
Grote bekendheid verwierf Nathalie Meskens natuurlijk in eerste instantie door haar rol in Kaat & co. De serie was vijf seizoenen lang te zien op de Vlaamse televisiezender één. Naast de serie Kaat & Co was ze ook te zien in “Als ‘t maar beweegt” samen met Stany Crets en Peter Van Den Begin. Daarnaast speelde Nathalie Meskens ook een rol en naaktscène in de twee Blinker films.
Nathalie Meskens is vandaag de dag vooral bekend omwille van haar rol in de telenovelle David en natuurlijk van het programma Tegen De Sterren Op waar ze in eerste instantie de rol van Prinses Mathilde vertolkte. Op de Vlaamse Televisie Sterren in 2011 viel Nathalie Meskens twee keer in de prijzen.

Vlaamse jeugdfilm van debuterend regisseur Van Neyghem was eerste in reeks verfilmingen van boekenserie van de populaire Belgische jeugdschrijver De Bel (zelf even te zien als eigenaar van een bric-à-brac-winkeltje). In de traditie van Karst van der Meulens optimistische avonturenfilms voor in de zomervakantie ontwerpt het jongetje Blinker met zijn verstandelijk gehandicapte maatje Mats de bakfietsbioscoop uit de titel en beleeft een kindermenu vol avonturen en achtervolgingen.

'Blinker' schittert tijdens première
Blinker draaide pas vanaf 15 december 1999 in de Vlaamse zalen, maar eerder ging de jeugdfilm naar het Marc de Bel-boek Blinker en de bakfietsbioscoop met Nathalie Meskens al wel in première in de Decascoop in Gent. In aanwezigheid van de acteurs en de populaire jeugdschrijver zelf.
Marc de Bel was achteraf enthousiast over de verfilming van zijn boek Blinker. "Bij een boek kan je de beelden er zelf bij fantaseren. Hier moeten de kinderen het doen met Joren. Ik ben voor 95 % tevreden over de film.

Er zitten een paar schoonheidsfoutjes in, maar daar geef ik verder geen kritiek op." Ondertussen wordt volgens Marc de Bel al volop gedacht aan een vervolg. "Er is slechts één probleempje", zucht de schrijver. "Money. Maar de kans dat het een verfilming wordt van Blinker en het Bagbag-juweel is groot."
Blinker zal ondertussen de wereld rondreizen: over twee maanden gaat de film al naar Berlijn. Of Blinker in de officiële selectie van het Kinderfilmfestival zal meedingen, is nog niet bekend. Man van staal, een andere Belgische jeugdfilm van regisseur Vincent Bal, is al wel geselecteerd voor Berlijn.
"Ik ben een lievebeersheest"
Elf jaar nadat jeugdschrijver Marc de Bel Blinker tot leven wekte in één van zijn megasellers, werd het een personage van vlees en bloed. De Bel maakte de eerste draaidag van de verfilming mee, en zag met "oma Blinker" Chris Lomme dat het goed was. "Ik wil dat kinderen op 15 december op wolkjes uit de filmzaal komen", zegt Marc de Bel.

"Al mijn boeken vragen om verfilming", begint Marc de Bel (altijd 11 gebleven), op de eerste dag bij het huis van Blinker in Keerbergen. "Blinker begint met 'Als dit boek een film zou zijn...'" Blinker hupt nu van boek naar doek. "Wat mij zo deugd doet is dat die verfilming er komt door een kind", zegt Marc.
"De dochter van producent en documentairemaker Rudi Van Den Bossche klopte, een De Belfan, aan bij haar vader en zei: "Waarom verfilm jij Marc de Bel eens niet? Hij las een boek tussen de soep en de patatten en was meteen verkocht. De Bellekes gingen overal rinkelen: ook bij Martin Dewitte, Nino Lombardo en Rein Boumans, de andere producenten. Ze kwamen naar me toe met elf voorstellen. "
Het werd Blinker, omdat zijn debuut Het ei van oom Trotter te duur was, wegens levensechte krokodil vereist "en dat zou 10 keer het budget van de hele film nu hebben gekost", maar het boek ligt momenteel wel op de werktafel van Jurassic-man Steven Spielberg.
"Ik weet nog steeds niet of Blinker nu een boek/film is over een verliefdheid tussen Blinker en Nelle of over de vriendschap tussen Blinker en zijn minderbegaafde vriend Mats. Mats is een lievebeersheest, een lieve vriend, een Obelix."
Duidelijk is wel dat het een positieve film wordt. "Happy ends en positivisme worden me wel eens verweten", betreurt Marc. "Dat zegt het toch al? Ik ben een lievebeersheest. Slechts één van mijn 43 boeken is een triest verhaal. Er is al zoveel zwart, donker en miserie op het witte doek. Ik vind De Suikerpot van Hilde Van Mieghem een knappe film, maar ik was er kapot van. Blinker wordt het tegendeel."
Joren Seldeslachts, de uitblinker uit 3.800 kandidaat-Blinkers (12): "Blinker is volgens mij een prof in wording", zegt de jongen terwijl hij een briefje van Marc openmaakt ter attentie van Blinker. "Hij prutst van alles open en krijgt het ook weer in elkaar, in tegenstelling tot zijn vader. Maar voor een deel maak ik hem.

Al moet je dat niet meteen tegen Marc de Bel zeggen. Ik zal pas beseffen dat ik de hoofdrol in een langspeelfilm speel als ik me op het scherm zie. Ik ben een zware De Bel fan. Ik heb aan het eind van elk boek iets van: 'Is het nu al gedaan?'"
"Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik nog niets van De Bel had gelezen", zegt "zijn oma" Chris Lomme (60). "Ik ken Moeyaert en zo wel, niet De Bel. Het is een prachtig scenario. De Bel heeft fantasie. Het verhaal is een beetje sprookjesachtig, er zit een beetje suspense-crimi in en humor. Ik hou van een hoofdverhaal met nevenverhalen zoals hier."
Oma Chris Lomme (60): "Meestal zijn oma's heel oud, grijs haar, bijoux en pateekes, weetjewel. Soms krijg ik te horen dat ik te jong ben voor een grootmoederrol.

Deze oma is geen trutmadam. Ze is geëngageerd", wijst ze op haar Greenpeace T-shirt No time to waste: "Ze let op gezonde voeding en eetgewoonten. Ze houdt zich bezig met natuur. Een epicuristje."
De Bel speelt zelf de uitbater van een spullenwinkeltje, net als Hitchcock of auteur John Bowles in The Sheltering sky. "Een cameo, heet zo'n rolletje", zegt De Bel, "en het was een onwaarschijnlijke verrassing voor me.

Ze zullen me herkennen, of misschien niet, want ik draag pak en vlinderdas", zegt de man op blote voeten, sandalen en wolkjes. "Ik kan weinig verknoeien. Ach, de 53ste take zal wel goed zijn (lacht)."
Film Blinker met actrice Nathalie Meskens deed het uitstekend in bioscopen.
De Vlaamse film Blinker deed het uitstekend in de Vlaamse filmzalen. Na een aarzelende start werden er zo'n 5.000 à 6.000 tickets verkocht per dag.

Het fel bejubelde Man van Staal is echter uitgedraaid op een financieel fiasco omdat er zo weinig volk kwam kijken.
In het najaar van '99 kreeg de Vlaamse filmproductie stevige klappen. "Er werden het voorbije jaar maar liefst 8 Vlaamse langspeelfilms uitgebracht en op Kabouter Plop na kon geen enkele van de films het Vlaamse publiek massaal naar de bioscoop lokken", zegt Felix Vanhinderhuysen van Jekino Films.
Absoluut dieptepunt was volgens Vanhinderhuysen Man van Staal, het debuut van Vincent Bal. De verwachtingen waren zeer groot, mede door de goede kritieken in de media en de selectie voor het filmfestival van Berlijn.

Volgens Vanhinderhuysen werd de film in 9 zalen vertoond en kwamen er slechts 1.500 Vlamingen naar de film zien. Verdeler Jekino Films, die veel promotie had gemaakt voor de film, leed hierbij een verlies van 1,5 miljoen frank.
Blinker, de eerste verfilming van een boek van schrijver Marc de Bel en met Nathalie Meskens in een rol, deed het daarentegen uitstekend. Er waren al 50.000 Vlamingen komen kijken naar de film, die in 29 Vlaamse zalen getoond werd. Later kwam Blinker met Nathalie Meskens ook nog in roulatie in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten